найти ответ
задать вопрос - по темам всех наших faq-сайтов   
 
За Полша
Полша
 
 
<
 

 
новые FAQ статьи в За Полша
04июл2011 "Бялата книга" Право и справедливост: Русия има главната отговорност за катастрофата
04апр2011 Хотел Le Meridien Bristol
25мар2011 Ярослав Качински е обиден от доклада на Русия
 www.NetNotebook.Net | За Полша | Градове в Полша | Бялисток
Анти-кризисные меры, статьи и информации


разделы За Полша

Градове в Полша
Забележителности в Полша
Новини
Полски рецепти
Хотели в Полша
 
Об авторе, составителе За Полша
 
 
NetNotebоок.Net:
деньги, потребление, питание, техника, отношения, здоровье, медицина, безопасность, свобода, ...
О сайте
Редакция
 
Задать вопрос в FAQ,
если ответ не находится

любая тема NetNotebоок.Net
 
Опубликовать статью
 
Стать автором  Планы на будущее
Как понимать "изучать и заимствовать все достижения цивилизации человеческого общества"? Изучать - всё, и на основании полученных результатов, что сочли нужным - присваивать ("заимствовать")? Но заимствование предусматривает возврат собственнику, не так ли? Про возвращение собственнику в Уставе нет ни слова...
Устав Коммунистической Партии Китая
ГлобСПРАВКА.NetNotebook.Net
 

статья, ответ на вопрос, FAQ  

вопрос:
Искате ли да научете нещо интересно за град Бялисток?

Бялисток

Бялисток - столица на Подляското войводство.

В статия pl.wikipedia.org Бялисток ни разказва: Бялисток е град в Североизточна Полша, столица на Подляското войводство. Административно е обособен в отделен окръг с площ 102,12 км2. Също така е административен център на Бялистоцки окръг, без да е част от него. Градът е главен център на историческата област Подлясия. Разположен е във физикогеографската област Североподляска низина. Населението на града възлиза на 294 685 души(2009). Гъстотата е 2 886,7 души/км2. Бялисток е основан през 14 век. Според легендата, точната година е 1320. От 1796 г., след третата подялба на Полша, е в състава на Прусия, от 1806 до 1918 - част от Руската империя, от 1918 до 1939 г. е в състава на Полската държава, между 1939 и 1941 е присъединен към СССР, а през 1941 година от Германия в хода на Втората световна война. След отвоюването му от съветските войски на 20 септември 1944 е върнат на Полша. При избухването на Балканската война един човек от Бялисток е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[1] Градът е бил столица на Бялистокското войводство в периода (1921-1998). Градът е дом на футболния клуб Ягелония (Бялисток).

Бялисток се намира в планинските масиви Бялисток, част от макрорегиона Северна Подласка равнина. Намира се в централната част на Подласка провинция. Историческия Бялисток се намира в Подлашие. Градът е разположен на река Бяла, която е ляв приток на Супрашл.

Известни забележителности са: - Готически сгради - двореца Браницки, Ренесансови сгради - Старата Енорийска църква - пазар Косцюшко, Барокови сгради - Православната църква "Мария Магдалена", Стария град квартира ул. "Пазар Косцюшко", Презвитериатът, Манастир на сестрите на милосърдието " Св. Винсент", Дворецът и парка Браницки. Сгради построени през 19 век: Православната църква "Св. Николай", Жп гара, Митническа къща на Наполеон, Масонската ложа, Църквата на Светото сърце на Исус, Гробище Париш, Църквата "Вси Светии", Еврейските гробища в Бялисток, Синагогата в Бялисток. Сгради построени през 20 век: Вила Стеин, Малки базилики на улица Косцюшко, Цъквата "Св. Св. Адалберт", Водната кула, Църквата "Св. Св. Роча", Бившата народна къща на улица "Елецтрик", Драматичния театър, Банката на пазар Косцюшко, Комунистическата партия на провинциалния комитет. В Бялисток се експлоатира повече от 570 неправителствени организации (включително 56 фирми и сдружения като Бялисток научно дружество и Беларус Социално - културно дружество). Бялисток е кандидат за титлата " Европейска столица на културата 2016".

 
01дек2010 

Старият град на Варшава (Stare Miasto) е най – старата историческа част от града. Стария град

В статия на полския портал Onet ни разказва за: В Полша завърши издигането на най-високата в света статуя на Исус Христос. статуя на Исус ХристосВ статия pl.wikipedia.org Warszawa ни разказва за: Варшава е столицата и най-големият град в Полша, намиращ се в централната част на страната над река Висла. Столицата на Полша

eXTReMe Tracker

сподели ме

  |о сайте|редакция|предложить статью|   |PDA|

 
Пользователь обязан соблюдать Условия использования. Ответственность.
Перепечатка (кроме материалов под "стандартным копирайтом" - знаком ©) и цитирование приветствуются, если указываются:
в любых гипертекстовых документах - прямая гиперссылка на автора и на страницу-источник;
в обычных документах - указание автора, название материала, источник (например, FAQ-for-FAQ.NetNotebook.Net).


Авторские права, интеллектуальная собственность:
Статья: указанный в статье автор или правообладатель
Вебдизайн и структуры: © Astrela Ltd., 2010-2018
Creative Commons License
лицензировано под Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License,
если не указано иное.


Внешние элементы: их соответствующие правообладатели и лицензии.
(С), (TM): их соответствующие правообладатели.

 
 
 
 
 
Яндекс.Метрика
Рейтинг@Mail.ru
eXTReMe Tracker