найти ответ
задать вопрос - по темам всех наших faq-сайтов   
 
За Полша
Полша
 
 
<
 

 
новые FAQ статьи в За Полша
04июл2011 "Бялата книга" Право и справедливост: Русия има главната отговорност за катастрофата
04апр2011 Хотел Le Meridien Bristol
25мар2011 Ярослав Качински е обиден от доклада на Русия
 www.NetNotebook.Net | За Полша | Градове в Полша | Бидгошч
Анти-кризисные меры, статьи и информации


разделы За Полша

Градове в Полша
Забележителности в Полша
Новини
Полски рецепти
Хотели в Полша
 
Об авторе, составителе За Полша
 
 
NetNotebоок.Net:
деньги, потребление, питание, техника, отношения, здоровье, медицина, безопасность, свобода, ...
О сайте
Редакция
 
Задать вопрос в FAQ,
если ответ не находится

любая тема NetNotebоок.Net
 
Опубликовать статью
 
Стать автором  Летний отдых на море без заездов
Без лишних посредников
Законно, официально, из всех стран
болгарская турфирма Astrela Ltd.
 

статья, ответ на вопрос, FAQ  

вопрос:
Искате ли да научете нещо интересно за град Бидгошч?

Бидгошч

Бидгошч - столица на Куявско-Поморското войводство

В статия pl.wikipedia.org Бидгошч ни разказва за: Бидгошч е град в Полша и столица на Куявско-Поморското войводство. Административно е обособен в отделен окръг с площ 174,57 км2. Също така е административен център на Бидгошчки окръг без да е част от него. Градът се намира в историческата област Куявия.

Гръдът е възникнал първоначално като рибарско селище, наречено Бидгошч. Постепенно се превръща в крепосно селище, обслужващо търговските маршрути по река Висла. Бидгошч е бил окупиран от Тевтонците в периода 1331 - 1337 г. Възвърнат е от Кажимеж III Велики, който впоследствие на 19 април 1346 г. му дава и статута на самостоятелен град. През следващите години в Бидгошч започват се заселват вълни от етнически германци и евреи. Следващите векове градът е част от наследството на Велика Полша чак до 1772, когато е анексиран от Кралство Прусия в първото разделение на Полша. По това време е бил построен и канал от Бидгошч към Накло над Нотеч, който е свързвал северната част на река Висла през Бърда към западните течения на река Нотеч, която на свой ред се влива в Одра през Варта. Евреите в града са били подложени на репресии, като хиляди са били екзекутирани или изпратени в концентрационните лагери. В Бидгошч е бил разположен Бромберг-Ост - женско подразделение на концлагера Стутхоф. По време на Втората световна война 37 000 от жителите намират смъртта си. Градът е дом на футболния клуб Полония (Бидгошч).

Градът е и туристически център. Интересни забележителности са Стария град, Мил Айлънд, Бидгошч-Венеция, центъра на Арт Нуво, историческите църкви, четири католически светилища и многобройните музеи. Уникален паметник и най - стария е изкуствения воден път - Бидгошч канал. Градът е център на музикалната култура. Той е известен със своята филхармонична зала и модерна опера. Сред многото полски градове Бидгошч се откроява като военен, медицински, културен и спортен център. Интерсна е зеленината в парковете, в горите, защитените територии и натрупването на хидротехнически съоръжения, включително и на историческите сгради.

Бидгошч е член на Съюза на полските метрополии. От 2004 г. е столица на епархията в Бидгошч. Това е и седалище на Административния съд на областта. Бидгошч е един от малкото градове, в които има четири физико-географски макрорегиони: долината Торун-Еберсвалд, Езерна област, Долината на долна река Висла и езерото Хелминско - Добжънски. Най - ценният ресурс на околната среда в Бидгошч са водните възели, които се състоят от три основни реки с обща дължина от 100 км. В града на разстояние от 28 км от река Брда, която се влива в река Висла в Брдъушчиу. В Бидгошч има около 50 водни обекта. Повечето от тях са малки езера и ярем езера. Най - големите обекти са езерото Балатон, езерото Фордон и езерото в парка Мъшлечинек.

Бидгошч е град с най-голям брой (31 паркове с площ над 2 хектара) и площ на паркове в Полша (874 ха, на второ място след Варшава ). В града има и три ботанически градини. Те са живописно разположени сред долините и хълмовете. В допълнение към северната част на Ботаническите градини се намира Института по селекция и аклиматизация в която се провеждат научни изследвания. Бидгошч е един от малкото големи градове в Полша, заобиколен от всички страни с гори. Освен това горите покриват 32 % от града. Повечето от тях са защитени гори. Поради естествени условия 35 % от територията на Бидгошч е защитена местност, а 9 % е природен парк - Долната долина на река Висла. Градът е обграден от три природни резервата - Кера Остромецко, Лас Мариан и Малката Кера.

Бидгошч традиционно се разделя на четири области:
- Горна тераса - жилища разположени на високи тераси в южната част на града на около 70 м надморско равнище.
- Долна тераса - населени места разположени в северната част на града на около 40 м надморско равнище.
- Западни вили намиращи се по Бидгошч канал и река Брда
- Източна област въз основа на Фордон и река Вистула.

Бидгошч има няколко исторически места за поклонение, включително четири светилища по - късно и готически църкви от периода на късното средновековие, възраждане, нео - готика и нео - барокова епоха. Заслужава си да се посети катедралата "Св. Мартин и Николай", храма на Дева Мария и бившата Бернардитска църква. Сред архитектурните църкви най - впечатляващи са: "Свети свети Петър и Павел", " Свети Андрю", "Светото сърце на Исус", " Света Троица", " Свети Николай". Бидгошч е регионална музейна област помещавана в няколко сгради пръснати из стария град - Военен музей Померан, Музей Аптека, Музея на полската дипломация и разселване, Музей на свободата и солидарността, Музей на фотографията, Музей на образованието. Бидгошч е известен и с редица фестивали, които привличат посетители от други страни и извън града.

 
01дек2010 

Старият град на Варшава (Stare Miasto) е най – старата историческа част от града. Стария град

В статия на полския портал Onet ни разказва за: В Полша завърши издигането на най-високата в света статуя на Исус Христос. статуя на Исус ХристосВ статия pl.wikipedia.org Warszawa ни разказва за: Варшава е столицата и най-големият град в Полша, намиращ се в централната част на страната над река Висла. Столицата на Полша

eXTReMe Tracker

сподели ме

  |о сайте|редакция|предложить статью|   |PDA|

 
Пользователь обязан соблюдать Условия использования. Ответственность.
Перепечатка (кроме материалов под "стандартным копирайтом" - знаком ©) и цитирование приветствуются, если указываются:
в любых гипертекстовых документах - прямая гиперссылка на автора и на страницу-источник;
в обычных документах - указание автора, название материала, источник (например, FAQ-for-FAQ.NetNotebook.Net).


Авторские права, интеллектуальная собственность:
Статья: указанный в статье автор или правообладатель
Вебдизайн и структуры: © Astrela Ltd., 2010-2017
Creative Commons License
лицензировано под Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License,
если не указано иное.


Внешние элементы: их соответствующие правообладатели и лицензии.
(С), (TM): их соответствующие правообладатели.

 
 
 
 
 
Яндекс.Метрика
Рейтинг@Mail.ru
eXTReMe Tracker