найти ответ
задать вопрос - по темам всех наших faq-сайтов   
 
За Полша
Полша
 
 
<
 

 
новые FAQ статьи в За Полша
04июл2011 "Бялата книга" Право и справедливост: Русия има главната отговорност за катастрофата
04апр2011 Хотел Le Meridien Bristol
25мар2011 Ярослав Качински е обиден от доклада на Русия
 www.NetNotebook.Net | За Полша | Градове в Полша | Торун
Анти-кризисные меры, статьи и информации


разделы За Полша

Градове в Полша
Забележителности в Полша
Новини
Полски рецепти
Хотели в Полша
 
Об авторе, составителе За Полша
 
 
NetNotebоок.Net:
деньги, потребление, питание, техника, отношения, здоровье, медицина, безопасность, свобода, ...
О сайте
Редакция
 
Задать вопрос в FAQ,
если ответ не находится

любая тема NetNotebоок.Net
 
Опубликовать статью
 
Стать авторомВысказать опыт. Оплатят
"...Так вот, онлайн информационная система NetNotebook.Net пополняется текстами (т.е. контентом, материалами :), написанными за деньги (доход). Причём на "фриланс удаленной работе".
... каждый опыт превращается в бравурное исполнение, потому что как творец ты счастлив
FAQ-for-FAQ.NetNotebook.Net
   

статья, ответ на вопрос, FAQ  

вопрос:
Интересно ли ви е за град Торун?

Торун

Торун - столица на Куявско-поморското войводство

В статия pl.wikipedia.org Торун ни разказва за: Торун е град в Северна Полша, разположен на река Висла. Една от столиците на Куявско-поморското войводство (от 1999 г.), а преди това столица на войводство Торун (1975–1998) и на Поморското (померанското) войводство (1921–1939). Административно е обособен в отделен окръг с площ от 115,72 км2. Също така е административен център на Торунски окръг без да е част от него. Той е един от най-старите и красиви исторически градове в Полша. Създаден от членовете на Германския Орден през 13 век. Градът е познат, преди всичко, като родното място на Николай Коперник. Старият град е включен в листата на националното културно наследство на ЮНЕСКО през 1997 година. През 7-13 век, град Торун е бил стара Полска колония и пристанище на река Висла. Между 1230-31 година, Тевтонците построили замък в градът. Пет години по-късно, поради честите наводнения, градът бил преместен на местото което днес се нарича Старият град. През 1239 година, група Доминиканци заселили градът, които били последвани в 1263 години от Френски монаси. На следващата година, в близост до Старият град бил основан Новият град, които по късно, през 1280 година, се обидинили и образували град Торун.

По-късно, Лигата Ханза преобразували град Торун на важен средновековен търговски център. Торунската катедрала „Хил Йоанес“, кръстителя и евангелиста, е най-старият готически Божи Дом, чието начало е свързано с удостоверяването на градските права през 1233 г. Строежът на църквата е започнал веднага след преместването на града (1233-1236) на днешното му местоположение. В края на 13 век е запчнало издигането на трикорабната църкован конструкция, която е била по ниска и тясна от тази днес. През 14 и 15 век църковният дом е уголемен. Тогава той е достигнал дължина повече от 56 метра и височина отвътре на църквата над 27 метра. През 1406 г. рухва кула, която днес не е позната, и това дава прична за издигане на нова 52-метрова. В камбанарията е закачена камбана, по-тежка от 7 тона, която е изработена в Торун през 1500 г. Камбаната се казва „Tuba Dei“, което преведено означава „Божий тромпет”, и е една от най-големите камбани в Полша. Обзавеждането на църквата е от времето на барока.

Най-известният продукт, приготвян в Торун са меденките. Самата рецепта на тези ароматни меденки е почти толкова стара, колкото и самата история на града. Хората казват, че нито един посетител не бива да напуска града без да е опитал меденките. В миналите векове торунската меденка е трябвало да бъде във формата на карета, герб, рицари, граждани, сърца и т.н. Историята не дава сведения, кой точно е дал точно такава форма на меденките, но има прекрасна легенда за това. Тази форма трябва да е била измислена от един скромен калфа, който бил влюбен в красивата Катрина, дъщеря на майсторът на меденките, за да спечели сърцето на Катрина и да признае на бъдещият си свекър.

В Торун има най-различни къщи, но някои от тях заслужавата по-голямо внимание, като например някои от къщите на стария пазар. „Къща към звездата“ - една от най-красивите градски къщи в Торун. Произлиза от Средновековието и в края на 17 век е преустроена в бароков стил. Фасадата е украсена с цветя и растителни мотиви. На върха на къщата се намира звезда с 8 рамена, от където произлиза и името на къщата. Палат на Майзнер - намира се на стария пазар. Това е старият палат на торунския кмет и на граф Якоб Майзнер. Палатът е построен през 1739 г. в бароков стил и в края на 19 век е преобразен в стил класицизъм. Принадлежи към най-красивите палати от 18 век, които се намират в Торун. Архитектът на странната сграда е вероятно познатият тогава в Полша Йоханес Кочи. Манастирската врата е една от осемте врати на стария град на Торун. Тази врата бива издигната през първата половина на 14 век във връзка с навлизането на огнестрелните оръжия. Тази порта взима името си от стоящия в близост манастир. Торун под закрилата на ангел - ангелът е елемент, който се присъства в торунския герб. Ангелската фигура се появява след 13 годишната война през 15 век и просъществува и до днес. Сега ангелът е един от най-важните символи на града. Този ангел защитава цял Торун днес, както и преди. Неговата фигура и картина присъства главно в старата част на града.

Университетът Николай Коперник – основан през 1945 и е най–голямото висшо училище в Северна Полша, в отношение както на научен потенциал, така и на брой факултети, начини на обучение, брой студенти и абсолвенти. Бастионът Котешка глава представлява предно укрепление в северната част на градските стени. Произлиза от Средновековието. През 16 век бива преустроен и уголемен, приспособен към различните канони. Неговият сутерен е бил затвор. Докато през 1703 от северното крайбрежие бива отчасти разрушен, то в началото на 20 век всичко бива възстановено и издигнат още един етаж. Часто от северното градско укрепление е посветено на безстрашна котка, която според легендата е станала известна по време на торунската защита срещу шведите през 1629 година. В Торун са били следните бастиони: “Котешка глава”, “Котешки лапи”(4 укрепления), “Котешка опашка” и “Котешки корем”. От всички изброени само първият е запазен и до днес.

 
01дек2010 

Старият град на Варшава (Stare Miasto) е най – старата историческа част от града. Стария град

В статия на полския портал Onet ни разказва за: В Полша завърши издигането на най-високата в света статуя на Исус Христос. статуя на Исус ХристосВ статия pl.wikipedia.org Warszawa ни разказва за: Варшава е столицата и най-големият град в Полша, намиращ се в централната част на страната над река Висла. Столицата на Полша

eXTReMe Tracker

сподели ме

  |о сайте|редакция|предложить статью|   |PDA|

 
Пользователь обязан соблюдать Условия использования. Ответственность.
Перепечатка (кроме материалов под "стандартным копирайтом" - знаком ©) и цитирование приветствуются, если указываются:
в любых гипертекстовых документах - прямая гиперссылка на автора и на страницу-источник;
в обычных документах - указание автора, название материала, источник (например, FAQ-for-FAQ.NetNotebook.Net).


Авторские права, интеллектуальная собственность:
Статья: указанный в статье автор или правообладатель
Вебдизайн и структуры: © Astrela Ltd., 2010-2018
Creative Commons License
лицензировано под Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License,
если не указано иное.


Внешние элементы: их соответствующие правообладатели и лицензии.
(С), (TM): их соответствующие правообладатели.

 
 
 
 
 
Яндекс.Метрика
Рейтинг@Mail.ru
eXTReMe Tracker