pda.NetNotebook.Net
 международный, на русском языке 
свободная библиотека NetNotebook.Net
свободная лёгкая библиотека pda.NetNotebook.Net библиотека статей, рассказов, эссе, статей-ответов на вопросы  За Полша .NetNotebook.Net
Полша
  ИЗБРАННЫЕ и НОВЫЕ статьи >>  
Навигатор по сайту библиотеки статей NetNotebook.Net - ниже показано ваше настоящее положение на сайте [о NetNotebook.Net] [поиск] [задать вопрос]
^ к главной библиотеки  pda.NetNotebook.Net 
Эта страница библиотеки статей NetNotebook.Net  За Полша/pda/ 
Градове в Полша
Забележителности в Полша
Новини
Полски рецепти
Хотели в Полша
Об авторе, составителе За Полша
 
коротко о За Полша

Република Полша (на полски: Rzeczpospolita Polska, Жечпосполита Польска; остар. Лехия) е държава в Централна Европа. Тя граничи с Германия на запад, с Чехия и Словакия на юг, с Украйна и Беларус на изток, и с Литва и Русия (Калининградска област) на север, както и с Балтийско море. Нейното местонахождение и леснопроходим терен са причините за многото войни, които са се водили за нея, а границите ѝ са се променяли много през вековете. Полша има предимно равнинен релеф- северните и централните райони са низини. 2/3 от площта ѝ на север заема Средноевропейската низина. Тя е осеяна с ниски заоблени моренни хълмове и многобройни езера с ледников произход, свързани помежду си с потоци и реки. Заради езерата, тези земи са наречени Поморско и Мазурско поезерие. В граничните райони на юг се издигат Судетите, Бескидите и част от Татрите, най-високия дял на Карпатите с най-високия полски връх Риси (2499 m).

Климатът на Полша е умерено-преходен (от мек океански към по-студен континентален). Тук се застъпват студените полярни въздушни маси, идващи от Скандинавия и Русия, и западните по-топли и влажни океански въздушни маси. Като резултат зимата е студена, а лятото - сравнително топло. Неблагоприятно за земеделието е сезонното разпределение на валежите, често през пролетта те са недостатъчни, а през есента, когато се прибира реколтата, те са прекомерно изобилни.

Страната има гъста речна мрежа с най-големи реки Висла (с притоци Сан и Западен Буг) и Одра (с притоци Нотеч и Варта). Река Висла е най-дългата полска река, тя извира от Западните Карпати, с много завои пресича страната от юг на север и се влива в Гданския залив. По течението на река Висла са разположени двата най-важни града в Полша - Варшава и Краков. Река Одра извира от Судетите. В долното си течение реката оформя част от границата с Германия. Общата дължина на речните пътища в Полша е 4000 km.

От 1 януари 1999 г. Полша е разделена на 16 провинции, наречени войводства с назначен от правителството административен ръководител. Всяко войводство има собствен парламент, за който се избира председател.
- Варминско-Мазурско войводство
- Великополско войводство
- Долносилезко войводство
- Западнопоморско войводство
- Куявско-Поморско войводство
- Лодзко войводство
- Люблинско войводство
- Любушко войводство
- Мазовецко войводство
- Малополско войводство
- Ополско войводство
- Подкарпатско войводство
- Подляско войводство
- Поморско войводство
- Силезко войводство
- Швентокшиско войводство

Полската култура е тясно свързана с историята на страната. В области като литература, музика и изобразително изкуство творците се стремели да подпомагат борбата на Полша за независимост със своите средства. Примери за това са патриотичните стихотворения на Адам Мицкевич, историческата живопис на Ян Матейко и ранните клавирни творби на Фредерик Шопен.

В днешни дни богатата полска култура е засегната от глобализацията и от финансови проблеми. Въпреки това точно на културната сцена на големите градове тя гради своя нов облик.

 
предыдущая в начало страницы, к навигатору
в начало страницы, к навигатору
следующая

waplog

    Избранные и новые статьи За Полша >>  
[о NetNotebook.Net] [поиск] [задать вопрос]
[условия пользования] [участие] [контакт]
[интеллигентные банеры+]

Перепечатка (кроме материалов под "стандартным копирайтом" - знаком ©) и цитирование приветствуются, если указываются:
в любых гипертекстовых документах - прямая гиперссылка на автора и на страницу-источник;
в обычных документах - указание автора, название материала, источник (например, FAQ-for-FAQ.NetNotebook.Net).

Авторские права, интеллектуальная собственность:
Статьи: указанный в статье автор или правообладатель
Вебдизайн и структуры: © Astrela Ltd., 2010-2018
Creative Commons License
лицензировано под Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License,
если не указано иное.
Внешние элементы: их соответствующие правообладатели и лицензии.
(С), (TM): их соответствующие правообладатели.


 
  Каталог сайтов Top.WapStart.ru Рейтинг@Mail.ru
eXTReMe Tracker